Predmet mesiaca október 2020

 

Umelá pijavica - lekársky prístroj

 

Umelá pijavica - lekársky prístrojV minulosti boli pijavice často používané v medicíne, ale keď ich lekári nemali k dispozícii, museli používať niečo iné. Ako náhrada pijavice sa používal lekársky prístroj nazývaný „umelá pijavica“. Podstatou lekárskeho prístroja je, že na konci sú umiestnené malé ihličky, ktoré boli vpichnuté do kože. Následne bol prístroj zohriaty ohňom, čo pôsobilo vákuum a tak sa odsávala krv pacienta.
Tento nezvyčajný drevený zbierkový predmet valcovitého tvaru sa dostal do múzea darom, pravdepodobne ešte na začiatku 20. storočia. Skladá sa z troch častí. Vo vnútri je kovová konštrukcia s perovaním na konci s ihlami. Jednotlivé časti sa spájajú závitmi. Prístroj meria necelých 16 centimetrov a má priemer okolo 3 cm. Je bez značenia výrobcu.
Umelá pijavica - lekársky prístrojPijavice sa používali už tisíce rokov pred Kristom. Používali ich egyptskí faraóni, liečila sa nimi Kleopatra. Aj lekári ako Hippokrates, Galen a Avicenna liečili pomocou pijavíc, zmienky o pijaviciach sú dokonca aj v Biblii a v Koráne. V stredovekej Európe boli pijavice úradne uznanými pri liečbe mnohých chorôb. Po prisatí, pijavička vylučuje do ranky zmes slinných tekutín, zložený z biologicky aktívnych látok a hirudínu, ktoré ozdravujú ľudský organizmus celistvo. Vratný smer je vylúčený na základe špecifického spôsobu sania. Okrem iného sú v organizme pijavičky protizápalové a fagocytózne systémy. Celý proces trvá približne 30 minút až 2 hodiny, výnimočne dlhšie. Výsledkom liečenia pomocou pijavičky je zvýšenie imunobiologickej odolnosti a obnovenie porušenej rovnováhy v organizme, ako napr. normalizácia teploty, krvného tlaku, hladiny cukru a teda zlepšenie zdravotného stavu. Používajú sa aj dnes hlavne v chirurgii pri spájacích procedúrach, v kardiovaskulárnej oblasti, v neurológii, pri gynekologických, urologických a pri mnohých ďalších chronických ochoreniach.

 

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota