Predmet mesiaca august 2020

 

Železná konzola a zábradlie z balkóna župného domu Malohontského dištriktu

 

Železná konzola a zábradlie z balkóna župného domu Malohontského dištriktuÚzemie Malohontu v 13. storočí patrilo kaločskému arcibiskupovi. Od roku 1334 vlastníkom údolia Rimavy sa stáva sedmohradský vojvoda Tomáš Szecsényi. Počas 14. storočia sa územie stáva súčasťou Hontianskej župy a v 15. storočí sa stáva samosprávnym dištriktom pod názvom Malohont.
V roku 1687 získal dištrikt okolo toku Rimavy severne od Rimavskej Soboty až po Tisovec samosprávnu autonómiu s centrom v Rimavskej Sobote. Prvé valné zhromaždenie stolice sa uskutočnilo 10. februára 1688. Vtedy na území dištriktu vznikli dva slúžnovské okresy, z ktorých jeden mal sídlo v Rimavskej Sobote a druhý v Rimavskom Brezove.
Malohontský dištrikt zanikol prvý krát v roku 1786 počas panovania Jozefa II., kedy sa spojil s Gemerskou župou a vznikla prvá Gemersko-malohontská župa. Zlúčenie trvalo len do roku 1790. Po smrti panovníka sa obnovilo predchádzajúce verejno-správne zriadenie Malohontu a v centre Rimavskej Soboty postavili ďalší župný dom ako sídlo dištriktu. Nakoľko bolo spojenie žúp výhodné pre obidve strany, tak pre Gemer ako i pre Malohont, v roku 1803 vznikla takzvaná druhá éra spoločnej Gemersko–malohontskej župy, ktorá trvala až do roku 1922. Tým Malohont, ako samosprávny dištrikt, definitívne zanikol.
Železná konzola a zábradlie z balkóna župného domu Malohontského dištriktuKým druhé sídlo Malohontu, prestavané vo francúzskom štýle v roku 1798, patrí dodnes medzi najkrajšie budovy Hlavného námestia mesta Rimavská Sobota, prvý, najstarší župný dom Malohontu môžeme vidieť už len na starých pohľadniciach a ostáva pamiatkou len v spomienkach najstarších obyvateľov Rimavskej Soboty.
Prvý župný dom Malohontu, obyvateľmi časom nazývaný aj Kernov dom, stál na rohu dnešných ulíc Hatvaniho a Jánošíkovej. Budovu napriek tomu, že sa nachádzala v mestskej pamiatkovej zóne vlastníci nedobrovoľne opustili a počas socialistickej prestavby bola zbúraná v prospech výstavby bytového domu. Kamenný štít i železné balkónové zábradlie boli nájdené v asanovaných ruinách župného domu. V roku 1978 múzeum z priečelia prvého župného domu zachránilo kamenný erb Hontianskej župy, ktorý bol aj erbom Malohontu, ako aj časť železného zábradlia, ktoré dodnes tvoria súčasť vzácnej historickej zbierky múzea.

 

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota