Noc s múzeom 2020

 

Noc s múzeom 202014.11.2020

 

V sobotu 14. novembra 2020 sa Gemersko-malohontské múzeum pripojí k celoeurópskej iniciatíve La Nuit européenne des musées. Tohtoročný šestnásty ročník Noci múzeí a galérií na Slovensku sa koná v netradičnom čase a v netradičnej podobe. No ani sťažené podmienky spôsobené pandemickou situáciou Covid-19 nás neodradili prezentovať činnosť múzea širokej verejnosti.
Noc múzeí a galérií patrí k najnavštevovanejším podujatiam roka. Gemersko-malohontské múzeum sa do podujatia zapája od roku 2005.
Tento rok verejnosti ponúkame individuálnu prehliadku múzea a aktuálnych výstav v čase od 13.00 do 17.00 hod. Na Facebook stránke múzea o 18.00 hod. si môže verejnosť prostredníctvom videoprezentácie zaspomínať na najkrajšie zážitky z posledných pätnástich ročníkov Noci múzeí a galérií - fotografie zachytávajúce davy návštevníkov, hostí, divadelné i hudobné vystúpenia, večerné prehliadky múzea, výstavy, tvorivé dielne.

Noc s múzeom 2020Počas osobnej návštevy múzea sú okrem stálych expozícií k dispozícii aj štyri výstavy. Výstava János Fábry (1830 - 1907) je venovaná zakladateľovi a prvému riaditeľovi múzea, prezentuje jeho celoživotné dielo a všestrannú činnosť v oblasti botaniky, pedagogiky, zberateľstva a múzejníctva. Vystavené sú zbierkové predmety, dokumenty, rukopisy a fotografie pochádzajúce najmä zo zbierok múzea, ale aj predmety z dedičstva rodiny Fábryovcov z Maďarska.
Jubilejný desiaty ročník výstavy Najkrajšie kŕmidlo prezentuje kŕmidlá z najrôznejších materiálov, ktoré vyrobili žiaci druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci rovnomennej súťaže. Výstavu dopĺňajú súťažné výtvarné práce na tému „Život na kŕmidle“.
Na výstave Pod medeným nebom spoznáte výtvarnú tvorbu lučeneckého maliara a grafika Júliusa Szabóa (1907 - 1972), od umelcových prvých študijných pokusov o olejomaľbu až po vyexperimetovanú techniku voskovej tempery s medeným plechom.
Na výstave mladej regionálnej výtvarníčky Šarloty Bottovej uvidíte portréty známych osobností - herci, speváci, športovci i politici ako Mr. Bean, Morgan Freeman, Nicolas Cage, Věra Bíla, Karel Gott, Barbora Botošová, Attila Végh, Andrej Kiska a mnoho ďalších.

 

 

Fotografie z výstavy:

 

         
         

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota