Predmet mesiaca jún 2015

 

Súbor Zlatej zuzany

 

Súbor Zlatej zuzanyV mesiaci jún Gemersko-malohontské múzeum ponúkne svojím návštevníkom predmet mesiaca, ktorý je dokumentom zašlej slávy sklární v regióne. Je to súbor sklených pohárov, ktoré sú známe ako Zlatá Zuzana.

Región neďalekého Novohradu sa v 19. s 20.storočií preslávil viacerými sklárňami, v ktorých dnes sa už nepracuje. Medzi významné sklárne patrili sklárne v Utekáči, Zlatne, Poltári, Katarínskej Hute. Ich výrobky boli známe doma i v zahraničí. Hlavne obec Zlatno bolo v minulosti známe sklárňami, no najmä ojedinelou súpravou sklených pohárov Zlatá Zuzana. Súbor Zlatej zuzanyJe to súprava 6 pohárov na rôzne nápoje, akými sú víno a koňak. Ich typickým spoločným znakom je malá zlatá guľôčka umiestnená na nôžke. Súprava Zlatá Zuzana od začiatku žala úspechy doma, no hlavne vo svete. Guľôčku na nôžke pohára pôvodne vymyslel chýrny sklár Jozef Staník tak, že nebola zlatá. Až neskôr sa začala farbiť do zlata. Prvá objednávka zo zahraničnú bola z Ameriky, potom z Kanady a postupne prichádzali objednávky na súpravu z celého sveta, zo všetkých kontinentov. Obľúbenou sa stala sklená súprava Zlatá Zuzana v čase, keď sa všetky návrhy u nás označovali iba číslami, no vďaka zákazníkom z kanadského Montrealu sa všetko zmenilo. Kanaďania počas návštevy podniku v Zlatne chceli vedieť názov výrobku, a keďže ho poháre ešte nemali, navrhli ho pomenovať Zuzana – po mene jednej z manželiek obchodníkov. Sklená súprava Zlatá Zuzana sa dnes už nevyrába. Súpravy sa vyrábali v rôznych podobách podľa požiadaviek krajín, kam ich vyvážali. Neodmysliteľnou súčasťou však vždy bola zlatá guľôčka na nôžke.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota