Predmet mesiaca november 2014

 

Geologické zápisníky Tihaméra Gedeona

 

Geologické zápisníky Tihaméra GedeonaSúčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sú aj zbierkové predmety z oblasti geológie. Patrí k nim aj vzácna zbierka hornín, minerálov a skamenelín rimavskosobotského rodáka Tihaméra Gedeona so zápisníkmi, ktoré sú predmetom mesiaca november. Tihamér Gedeon (3. 8. 1898, Rimavská Sobota – 24. 12. 1967, Budapešť) bol významným chemickým inžinierom. Podieľal sa na rozvoji výroby hliníka, ako prvý vyprodukoval kovový horčík z maďarského magnezitu, zohral dôležitú úlohu pri začatí prác maďarského bauxitového katastra a výrobe umelého korundu. Ako prvý popísal výskyt bayeritu v prírodných podmienkach.
Svoju zbierku minerálov, hornín a skamenelín daroval Gemersko-malohontskému múzeu v Rimavskej Sobote 1. 7. 1947. Obsahuje 339 minerálov, hornín a skamenelín. Veľká časť z nich pochádza z rôznych oblastí Maďarska, kde väčšinu života pôsobil. Ďalšie z nich sú zozbierané na území Slovenska, štátov bývalej Juhoslávie, Nemecka a tiež Indie, ale aj z Rakúska, Francúzska, Talianska, štátov Južnej Ameriky a Afriky. Boli zbierané v období od roku 1908 až po jún 1944. Súčasťou zbierky sú aj štyri geologické zápisníky s podrobným zoznamom obsahu zbierky a okolností získania jednotlivých prírodnín, ako je napríklad miesto a čas ich zberu a uloženie v geologických vrstvách. Doplnili sme ich vzorkou kryštalického korundu z nemeckej Lauty, dreveného opálu z Ekvádora a bunkovitým kremeňom z Indie, ktoré zozbieral počas svojich ciest.

Geologické zápisníky Tihaméra Gedeona Geologické zápisníky Tihaméra Gedeona Geologické zápisníky Tihaméra Gedeona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota