Predmet mesiaca december 2013

 

Forma železná na výrobu oblátok

 

Vianočné oblátky sú tradičným štedrovečerným pečivom - predkrmom s medom alebo cesnakom. Pripravujú sa z nekvaseného cesta vo formách s cirkevnými symbolmi. V cirkevných školách úloha piecť ich pripadla učiteľom. Forma železná na výrobu oblátokOblátky roznášali chlapci posledný týždeň pred Vianocami. Chodili po domoch s vinšom, ktoré ich naučil učiteľ.
V zbierkovom fonde múzea sa nachádza niekoľko železných foriem na výrobu oblátok, datovaných do prvej polovice 20. storočia. Najstaršia pochádza z roku 1865 z kúpeľného mestečka Číž, používaná v rodine Hanvayovcov. Sú produktom kováčskej výroby. Majú podobu veľkých železných klieští, ktoré sú ukončené okrúhlymi, prípadne obdĺžnikovými platňami. Na vnútornej strane platní je razený geometrický, rastlinný alebo figurálny dekor. Najčastejším motívom je šesťcípa hviezda s krížom. Na formách je tiež razené datovanie a iniciály výrobcu alebo majiteľa.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota