Predmet mesiaca august 2013

 

Eugen Makovits: Bakchanálie, olejomaľba na plátne, 1928 - 1933

 

Eugen Makovits: Bakchanálie, olejomaľba na plátne, 1928 - 1933Maliar Eugen Makovits (1896, Rimavská Sobota – 1967) bol predovšetkým krajinárom, ale v jeho diele nachádzame aj niekoľko portrétov, najmä osobností rodnej Rimavskej Soboty. Štýlovo vychádzal z tradícií realizmu a impresionizmu. Okrajovo sa venoval aj sochárskej tvorbe. Navrhol pamätník padlým v 1. svetovej vojne na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote a je autorom plastiky pamätníka básnika Mihálya Tompu v Chanave. Ku koncu svojho života sa venoval tvorbe reklamných filmov, scénografii a tvorbe kostýmov.
Olejomaľba s názvom Bakchanálie nepatrí svojimi výtvarno-estetickými kvalitami medzi najlepšie Makovitsove diela, predsa je ojedinelá a zaujímavá. Na zadnej strane obrazu sa nachádza nalepený papierový štítok, ktorý nás informuje o tom, že maľba bola objednaná istým advokátom z Rimavskej Soboty. Pre svoj nedostatočný erotický účinok bolo však dielo zo strany objednávateľa odmietnuté. Pod udaným názvom si totiž predstavoval niečo viac-menej pornografického charakteru.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota