Predmet mesiaca november 2011

Torzo hlineného podstavca z Čerenčian

 

Torzo hlineného podstavca z ČerenčianV roku 2010 bol počas záchranného archeologického výskumu pri výstavbe rodinného domu v lokalite Čerenčany - Záhumnie preskúmaný zaujímavý archeologický objekt.
Objekt predstavoval malú odpadovú jamu, v ktorej bol zistený nález takmer kompletne zachovaného džbána, nález hlineného tkáčskeho závažia, nálezy kamenných podložiek na drvenie obilia, ako aj fragmentárne nálezy hlineného podstavca. Celý objekt môžeme z chronologického hľadiska zaradiť do obdobia neskorej doby bronzovej – pilinskej kultúry.
Výnimočným objavom v rámci celého objektu, je nález torza hlineného podstavca, z ktorého sa zachovali len jednotlivé fragmenty. Podstavec môžeme rekonštruovať ako hlinený prstenec na nôžkach, pôvodný priemer a výška podstavca sú vzhľadom na jeho fragmentárny stav neznáme.
Torzo hlineného podstavca z Čerenčian - idealizovaná rekonštrukcia použitia podstavcaFunkcia stojana nie je celkom presne objasnená, predpokladáme, že podstavec slúžil ako stojan pod amforu alebo mohol byť aj súčasťou ohrievacieho alebo vykurovacieho stojana. Na území SR sú doposiaľ evidované len dva ďalšie nálezy podobných hlinených podstavcov. Prvý nález bol objavený v lokalite Ižkovce (okr. Michalovce) a pochádza rovnako z obdobia doby bronzovej. Druhý nález bol objavený v lokalite Chorvátsky Grob a pochádza z obdobia staršej doby železnej – doby halštatskej.
Záverom môžeme konštatovať, že nález torza hlineného stojana z Čerenčian môžeme považovať za ojedinelý archeologický nález.

Alexander Botoš
archeológ GMM

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS