Predmet mesiaca september 2010:
Zakázané knihy z koncentračného tábora v Terezíne

Zakázané knihy z koncentračného tábora v TerezíneKnihy od nemeckého – pôvodom židovského - lyrika a prozaika, Heinricha Heineho, pochádzajúce z 2. polovice 19. storočia, priniesla z koncentračného tábora v Terezíne dnes 84 ročná Kornélia Wirtschafterová, rod. Ungárová (narodená v roku 1926), rodáčka a dodnes obyvateľka Rimavskej Soboty.
V Terezínskom gete, kde bola Kornélia Wirtschafterová väznená od apríla 1945 až do júna toho istého roku, boli nazhromaždené vo veľkom množstve knihy, ktoré boli v Nemecku zakázané. V roku 1933, keď sa v Nemecku dostal k moci Adolf Hitler začalo Ministerstvo propagandy vedené Josephom Göbbelsom so súpisom diel, ktoré odporovali „nemeckému duchu“. Tieto diela boli odstránené z knižníc. Dňa 12. apríla 1933 bola začatá akcia, ktorá vyvrcholila 10. mája 1933. „Slávnostne“ boli na hraniciach spálené knihy takých autorov, ako: Heinrich Heine, Thomas Mann, Henrich Mann, Siegmund Freud, Erich Maria Remarque, Berthold Brecht, Carl von Osietzky, Erich Kästner... Knihy „slávnostne“ do ohňa hádzali prominenti režimu, hrala pri tom hudba a spievali spevácke zbory SA a SS. Ešte v roku 1820 Heinrich Heine prorocky vyriekol: „Tam, kde pália knihy, tam neskôr budú páliť ľudí.
Pani Kornélia Wirtschafterová si z týchto kníh, ktoré boli nazhromaždené v Terezíne, vzala so sebou tri od Heinricha Heineho: Nachlese zu den Gedichten (Dočítanie k básňam), Sämtliche Werke (Zobrané spisy) a Buch der Lieder (Kniha piesní). Priniesla si ich domov, a dve z nich darovala Gemersko-malohontskému múzeu v Rimavskej Sobote. Historickú zbierku múzea obohacujú od roku 2009.

PhDr. Eva Ádámová

 

 

Zakázané knihy z koncentračného tábora v Terezíne Zakázané knihy z koncentračného tábora v Terezíne Zakázané knihy z koncentračného tábora v Terezíne

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS