Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z Bretky

Gemersko – malohontské múzeum v roku 2010 pripravilo pre svojich návštevníkov a priaznivcov krátkodobé prezentácie s názvom „Predmet mesiaca“. Počas celého roka bude v každom kalendárnom mesiaci vystavený jeden zbierkový predmet alebo ucelený súbor zbierkových predmetov.
Verejnosti budú predstavené predovšetkým najnovšie akvizície (prírastky) v zbierkovom fonde Gemersko – malohontského múzea, ktoré doposiaľ ešte neboli sprístupnené verejnosti. Rovnako budú vystavené aj výnimočné zbierkové predmety, ku ktorým sa viaže zaujímavý príbeh alebo história.
Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z BretkyV mesiaci január 2010 bude vyhradený priestor pre bronzový depot (poklad bronzových predmetov) z Bretky.
V roku 2009 získalo Gemersko - malohontské múzeum od nálezcu Ladislava Vaculčiaka z Gemerskej Panice bronzový depot pochádzajúci z obce Bretka. Bronzový poklad pozostával z bronzovej sekerky s tuľajkou, z dvoch plných bronzových náramkov a z troch bronzových ihlíc. Bronzový poklad pochádza z obdobia mladšej doby bronzovej, z 12. – 11. storočia pred Kr. Kultúrne ho môžeme pripísať do materiálnej náplni pilinskej kultúry, pre ktorú je príznačné ukrývanie bronzových predmetov do zeme. Z územia Gemera – Malohontu je doposiaľ evidovaných celkom 41 bronzových depotov z doby bronzovej.
Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z BretkyO príčinách ukrytia bronzových predmetov v Bretke do zeme sa môžeme len domnievať. Nakoľko sme na mieste objavenia bronzového predmetu nezistili žiadne stopy po trvalom osídlení, predpokladáme, že bronzové predmety boli ukryté pred bližšie neznámym nebezpečenstvom, napr. pred zlodejmi, alebo vojnou. Mohol to však byť aj lup zlodeja, ktorého chytili a už sa pre svoju korisť nevrátil. Zlodejom ukryté predmety sa znovu objavili až po viac ako 3 000 rokoch. Žiaľ, ako to bolo v skutočnosti s bronzovými predmetmi z Bretky sa už nedozvieme.
Všetkých priaznivcov a návštevníkov srdečne pozývame na prehliadku predmetu mesiaca január, ako aj príležitostných výstav a stálej vlastivednej expozície.

 

 

Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z Bretky Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z Bretky Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z Bretky Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z Bretky Predmet mesiaca január 2010 – bronzový depot z Bretky

 

 

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS